+381 63 593 538

Najnovije Vesti & Blog

Zaha Hadid – inspiracija mnogih dizajnera

Poznata kao „kraljica krivulje“, dizajnirala je mnoge neverovatne građevine širom sveta. Njen stil je arhitekturi dao potpuno novi izražajni identitet. Zaha Hadid je bila veoma cenjena, a dokaz za to su brojne prestižne nagrade i priznanja.

Bila je prva žena koja je dobila nagradu „Pritzker Architecture“, dok je dva puta osvajala Stirlingovu nagradu, najprestižniju britansku nagradu za arhitekte. Uz blagoslov kraljice Elizabete ll, Zaha Hadid je dobila Kraljevsku zlatnu medalju, koja se dodeljuje od 1848. godine i tako je postala prva i jedina žena koja je primila ovu nagradu.

Ona je takođe osnovala kompaniju Zaha Hadid Architects, koja iza sebe ima preko 950 urađenih projekata u čak 44 različite države. Mnogi njeni radovi krase najpoznatije i najsavremenije gradove, među kojima ima mnoštvo muzeja, poslovnih centara, mostova... Neki od najpoznatijih su:

London Aquatics Centre

Ovaj objekat je zatvorenog tipa, ima dva velika bazena od 50 metara i jedan ronilački bazen od 25 metara. Nalazi se u parku kraljice Elizabete i ovo je bila jedna od glavnih lokacija Olimpijskih igara 2012. godine. Nakon značajnih promena, Aquatics centar je otvoren za javnost 2014. godine. Konačna cena objekta je bila 269 miliona funti.

MAXXI Museum

Nacionalni muzej savremene umetnosti i arhitekture se nalazi u Rimu i upravo je ovim dizajnom Zaha Hadid dobila Stirlingovu nagradu. Muzej se nalazi na mestu bivše vojne kasarne, čiji su pojedini delovi sačuvani i oni sada čine deo muzeja. Poznati britanski dnevni list je ovu građevinu nazvao Zahinim najkvalitetnijim izgrađenim delom do tada.

Guangzhou Opera House

2002. godine je raspisan međunarodni arhitektonski konkurs za ovaj objekat, koji je privukao nekoliko veoma poznatih arhitekata. Pobednikom je proglašena Zaha Hadid i tako je ona postala kreator jednog od tri najveća pozorišta u Kini. Projekat je koštao približno 200 miliona američkih dolara.

Zaha Hadid je preminula 2016. godine, mesec dana nakon što je primila Kraljevsku zlatnu medalju. Neke nagrade su joj dodeljene posthumno, dok je u vreme njene smrti nekoliko njenih zgrada bilo u izgradnji, kao što su međunarodni aerodrom

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.