+381 63 593 538

Hírek & Blog

Zaha Hadid – számos tervező inspirációja

A „görbék királynője“ néven is ismert Zaha Hadid számos hihetetlen épületet tervezett meg világszerte. Stílusa az architektúrában egy teljesen új kifejezésmódot alkotott meg. Arról, hogy mennyire fontos személyiség volt az építészet világában, számos rangos díj és elismerés tanúskodik.

Zaha Hadid volt az első nő, aki elnyerte a „Pritzker Architecture“ díját, a Stirling-díjat, a legrangosabb brit építészeti elismerést pedig kétszer is elnyerte. II. Erzsébet királynő áldásával Zaha Hadid megkapta a Királyi Aranyérmet, melyet 1848. óta osztanak ki, és így ő lett az első és egyetlen nő, aki ebben az elismerésben részesült.

Hadid alapította meg a Zaha Hadid Architects vállalatot, mely több, mint 950 projektet tudhat maga mögött, melyeket 44 különböző országban valósítottak meg. Munkái számos ismert és modern várost díszítenek – legyen szó múzeumokról, üzletközpontokról vagy hidakról... Legismertebb munkái, a teljesség igénye nélkül:

London Aquatics Centre

Ez a fedett épület két nagy, 50 méter hosszú medencével és egy 25 méteres búvármedencével rendelkezik. Erzsébet királynő parkjában található, és a 2012-es olimpiai játékok egyik központi helyszíne volt. Néhány jelentős változás után az Aquatics központ 2014-ben megnyitotta kapuját a nyilvánosság előtt. Az objektum nem kevesebb, mint 269 millió fontba került.

MAXXI Museum

A XXI. Századi Művészeti Nemzeti Múzeum Rómában található. Zaha Hadid a Stirling-díjat a MAXXI Museum tervével nyerte el. A múzeum egy egykori katonai laktanya helyén található, melynek egyes részeit a tervező megőrizte és az új dizájnba integrálta. Egy neves brit napilap ezt az épületet nevezte meg Zaha addigi legminőségesebb munkájaként.

Guangzhou Opera House

2002-ben nemzetközi pályázatot hirdettek ki, mely számos ismert építészt gyűjtött össze. A nyertes projekt végül Zaha Hadid munkája lett, így ő lett a három legnagyobb kínai színház egyikének tervezője. A projekt közel 200 millió amerikai dollárba került.

Zaha Hadid 2016-ban hunyt el, mindössze egy hónappal azután, hogy megkapta a Királyi Aranyérmet. Halála után is számos elismeréssel jutalmazták munkáját, halála pillanatában pedig számos épülete volt épülőfélben, mint például a pekingi Daxing repülőtér vagy a qatari Al Wakrah Stadium, mely a 2022-es labdarúgó-világbajnokság egyik helyszíne lesz.

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.